Yoga Therapie

Het ontstaan van klachten
Natuurlijke vrijheid en lichtheid van bewegen wordt ervaren als de beweging van gewricht naar gewricht en van wervel naar wervel kan worden doorgegeven.

Als deze doorgifte minder vloeiend is of niet meer goed functioneert wordt de keten van bewegen doorbroken. Het lichaam compenseert het gebrek aan beweging op de ene plek met extra mobiliteit op een andere plek waardoor overbelasting kan ontstaan. De natuurlijke ‘alignment’ van het lichaam raakt hierdoor verstoord. Dit proces wordt vaak versterkt onder invloed van stress of een niet natuurlijke houding.

Een gebrek aan bewegingsvrijheid gaat samen met gespannen en verharde spieren – wat ten koste gaat van de zenuwaansturing naar de huid, organen en spieren – en met krachtverlies. Ook stromen de bloedsomloop en de ademhaling minder vrij. Uiteindelijk kan de overbelasting resulteren in klachten en pijn.

Uniek
Uniek aan Yoga Therapie is dat er naar het gehele lichaam gekeken wordt. De klacht en de pijn is niet alleen fysiek, het is een optelsom van je aanleg, de ervaringen uit je verleden, je persoonlijkheid, bezigheden, ambities en drijfveren. En niet in de laatste plaats de manier waarop je hebt geleerd om te gaan met spanning en stress.

Voor wie en welke klachten?
Yoga Therapie richt zich op:
• Puur lichamelijke klachten die uitgaan van de wervelkolom: rugpijn, nekpijn, RSI (CANS), pijn aan de schouders, hernia, bekkenklachten, maar ook aan de wervelkolom gerelateerde klachten in armen en benen, zoals uitstraling, pijn of krachtverlies.
• Stressgerelateerde klachten zoals ademhalingsstoornissen, vermoeidheid en burn-out.
• Preventie ter verbetering van de houding of ‘gewoon’ niet lekker in je vel zitten.
Yoga Therapie is geschikt voor iedereen die gemotiveerd is om inzicht te krijgen in zijn of haar klacht en wil leren deze zelfstandig te doorbreken.

Werkwijze
Yoga Therapie Privélessen: vier individuele sessies inclusief intake.
De eerste les duurt 75 minuten, inclusief intake. In het intakegesprek wordt uitgebreid gevraagd naar de historie van de klacht(en), er wordt gekeken naar de wervelkolom, schouders, armen, bekken, benen en de stand en werking ten opzichte van elkaar en uitgelegd wat Yoga Therapie voor het oplossen van jouw klacht(en) kan betekenen. Je maakt meteen kennis met een of twee oefeningen om te zien hoe je hier op reageert. Deze oefeningen ga je vervolgens ook dagelijks thuis doen.
Hierna volgen, binnen twee maanden nog drie privélessen van een uur.

Yoga Therapie groepslessen: zeven therapie groepslessen van een uur.
Klachten zijn vaak niet gisteren ontstaan, maar hebben een geschiedenis. Net zoals ze ontstaan zijn, zijn ze vaak ook op te lossen. Dit kost tijd en inzet van de deelnemer en de docent. De therapie groepslessen zijn verdeeld in onderrug gerelateerde klachten en bovenrug gerelateerde klachten. Het wil overigens niet zeggen dat er geen aandacht aan de bovenrug wordt gegeven in de onderrug lessen en vice versa, maar per les ligt het accent duidelijk op een van beide delen van de wervelkolom.

Wanneer er belangstelling is en er minimaal vier, maximaal zes deelnemers zijn, wordt er na de zomer 2018 een groepstherapieles gestart op een nader te bepalen tijdstip. Deze les duurt een uur en is alleen toegankelijk na een persoonlijk intakegesprek (circa 30 minuten).
In de therapiegroep oefent iedereen op zijn eigen niveau. Er is veel tijd voor vragen, uitleg en individuele begeleiding. Je oefent zelf dagelijks thuis. Ook krijg je een algemene hand-out.

En dan?
Na de Yoga Therapie privé- of groepslessen is er een aantal mogelijkheden:
1. instromen in de gewone Critical Alignment Yogales,
2. doorgaan met therapie groepsles,
3. zelfstandig thuis verder oefenen,
4. individuele sessie(s).

De docent
Mathilde rondde in maart 2017 de Critical Alignment Therapie opleiding bij Gert van Leeuwen af en heeft inmiddels drie van de vijf modules Yin Yoga Medicine afgerond bij Bivag.

Wat kost Yoga Therapie?
Privé-traject:
Vier individuele therapielessen, inclusief intake (binnen twee maanden) € 220,-.
Intakegesprekken en individuele therapielessen zijn op afspraak.
Groepstherapielessen:
Zeven lessen in een groep van maximaal zes deelnemers € 130,-.

Heb je interesse of wil je meer informatie over het privé- en/of het groepstraject, neem dan contact op met Mathilde Holkamp: 06-30.194.134 of per mail:
info@yoga-en.com

Voor iedereen die gemotiveerd is om inzicht te krijgen in z’n klacht
en wil leren deze zelfstandig te doorbreken.